Vizită de lucru în cadrul Proiectului OBDIA-NET (UMF Iași), 8-9 decembrie 2022

de | 24 februarie 2023

În zilele de 8 și 9 decembrie 2022, cadre științifico-didactice de la Universitatea de Stat
de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova – membri ai echipei
proiectului transfrontalier „Rețea transfrontalieră integrată pentru servicii avansate de sănătate
în domeniul obezității, diabetului și a altor tulburări metabolice – OBDIA-NET”, s-au aflat într-o
vizită de lucru la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, România.
Vizita face parte din șirul de activități planificate în cadrul proiectului OBDIA-NET și a avut ca
scop continuarea unor discuții axate pe fortificarea segmentului de cercetare în domeniul
obezității, diabetului și a altor tulburări metabolice.

În prima zi de lucru, membrii proiectului au avut o întâlnire cu Rectorul UMF „Grigore T. Popa” din Iași, Prof. univ. Dr. Viorel Scripcariu, la care au punctat obiective ale proiectului realizate cu succes de ambele părți. Totodată, au fost trasate următoarele mecanisme de implementare ale proiectului transfrontalier, fiind evidențiat faptul că cercetarea rămâne a fi punctul forte în acest sens. În continuare, membrii celor două echipe au participat la o masă rotundă unde au avut loc discuții despre etapele proiectului.

Potrivit programului, în cea de-a doua zi, 9 decembrie, echipa de management a vizitat centrele din cadrul proiectului „OBDIA-NET”: Centrul de cercetări experimentale biocomportamentale în obezitate – OBBEX (UMF Iași); Centrul cardiovascular și de metabolism (Spitalul Clinic de Recuperare Iași); Centrul de diagnostic, consiliere și monitorizare a copiilor obezi (Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria”, Iași); Centrul de nefrologie și îngrijire a rinichilor pentru diabetici (Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon”, Iași); Centrul pentru complicații pulmonare asociate cu obezitatea și diabetul (Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, Iaşi); Centrul de cercetare metabolică „in vivo” (UMF Iași – CEMEX); Centrul de epidemiologie, evaluarea scorurilor de risc și consilierea pacienților (UMF Iași – CEMEX). Centrul de screening al complicațiilor diabetului (Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon”, Iași); Centrul de chirurgie bariatrică (Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon”, Iași).

Lucrările proiectului transfrontalier au continuat în cadrul Conferinței „Noi direcții de dezvoltare a unui concept inovativ de integrare clinică: rețeaua transfrontalieră pentru servicii avansate de sănătate în domeniul obezității, diabetului și a altor tulburări metabolice (OBDIA-NET)”. La eveniment a participat delegația USMF Chișinău, echipa de proiect OBDIA-NET, medici de familie, medici specialiști, studenți-doctoranzi, medici rezidenți, studenți etc.

Manifestarea științifică s-a desfășurat în cadrul a două sesiuni plenare la care au fost abordate subiecte precum: Perspective de dezvoltare a rețelei OBDIA-NET – parteneriat strategic între UMF „Grigore T. Popa” Iași și USMF „Nicolae Testemițanu” Chișinău; cooperarea UMF Iași – USMF Chișinău în cadrul proiectului OBDIA-NET; infrastructuri de cercetare și platforme de transfer tehnologic din Regiunea de Nord-Est: CEMEX și Clusterul de biotehlonogie bioROne; oportunități de colaborare transfrontalieră în domeniul biomedical; perspective de integrare și dezvoltare a serviciilor medicale și a activităților de cercetare în context transfrontalier. Rețeaua OBDIA-NET; modele experimentale preclinice în obezitate și boli metabolice; microscopia confocală – metodă sigură ṣi de înaltă precizie în diagnosticul de sindrom metabolic, obezitate ṣi diabet zaharat; actualități privind abordarea multidisciplinară a obezității, diabetului și bolilor metabolice; perspective de dezvoltare a serviciului de chirurgie bariatrică în Republica Moldova în contextul rețelei transfrontaliere integrate OBDIA-NET; abordarea multidisciplinară a copilului cu obezitate; succese și oportunități în managementul bolilor metabolice în Republica Moldova; obezitatea, inflamația și impactul asupra Covid-19; tratamentul recuperator complex al obezității; influența metabolismului aminoacizilor în obezitatea primară la copii; actualități privind tratamentul obezității.

Colaborarea transfrontalieră dintre cele două universități din cadrul proiectului OBDIA-NET reprezintă o garanție pentru un climat de lucru academic, de un înalt nivel științific, de natură să genereze rezultate valoroase și în viitor. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, Prioritatea 4.1 – „Suport pentru dezvoltarea serviciilor de sănătate și acces la sănătate”, va fi implementat într-o perioadă de 24 de luni (27 aprilie 2021 – 26 aprilie 2023), cu un buget alocat de 1.439.631 de euro. Bugetul USMF „Nicolae Testemițanu” constituie 326 400 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *