Vizită de lucru a delegației USMF „Nicolae Testemițanu” la UMF „Grigore T. Popa” din Iași, mai 2022

de | 24 octombrie 2022

În luna mai 2022, o delegație a USMF „Nicolae Testemițanu”, reprezentată de Mihai Todiraș, șef al Centrului de Cercetări în domeniul Sănătății și Biomedicinei și Evelina Gherghelegiu, șef Departament Relații Externe și Integrare Europeană, coordonatorul instituțional al proiectului transfrontalier ”Rețea transfrontalieră integrată pentru servicii avansate de sănătate în domeniul Obezității, Diabetului și a altor tulburări metabolice – OBDIA-NET”, cod1HARD/4.1/93, finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020, a efectuat o vizită de lucru la UMF „Grigore T. Popa” din Iași.

Vizita face parte din șirul activităților planificate în cadrul proiectului și a avut ca scop continuarea unor discuții axate pe fortificarea segmentului de cercetare în domeniul obezității, diabetului și a altor tulburări metabolice. În acest sens, membrii delegației au vizitat Centrul Avansat de Cercetare-Dezvoltare în Medicina Experimentală „Prof. Ostin C. Mungiu” – CEMEX al UMF „Grigore T. Popa” din Iași, unde s-au familiarizat cu activitatea și ariile tematice de cercetare.

Cu sprijinul CEMEX, s-a realizat îmbogățirea biobazei de la USMF „Nicolae Testemițanu”, animalele urmând a fi utilizate în modele pentru a explora mecanismele fiziologice sau patologice în scopul asigurării proceselor experimentale de cercetare dintre centrele implicate în proiect. Investigațiile se vor axa pe identificarea asemănărilor și diferențelor între specia umană și speciile animale, ceea ce va permite studierea etiologiei, patologiei și tratamentului tulburărilor metabolice umane.

Colaboarea transfrontalieră dintre cele două universități din cadrul proiectului OBDIA-NET reprezintă o garanție pentru un climat de lucru academic, de un înalt nivel științific, de natură de genereze rezultate valoroase și în viitor.

Persoana de contact pentru detalii şi informații suplimentare:

Evelina Gherghelegiu, Coordonator instituțional proiect, telefon 022 205 289, email: evelina.gherghelegiu@usmf.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *